LOADING  
Fiscaal
Civiel

Waardering serviceflat (art. 21 lid 10 SW)

Waardering serviceflat

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 8 september 2022
De redactie

1 Waardering serviceflat

Voor de waardering van woningen in de Successiewet wordt aangesloten bij de WOZ-waarde (art. 21 lid 5 SW). Vanaf 2022 (waardepeildatum 1 januari 2021) wordt bij de WOZ-taxatie van woningen altijd gekeken naar de gebruiksoppervlakte van een woning. De gebruiksoppervlakte is het aantal vierkante meters dat kan worden gebruikt om te wonen. Deze oppervlakte is belangrijk om woningen met elkaar te kunnen vergelijken. Voor 2022 kon de woningtaxatie ook zijn gebaseerd op de bruto-inhoud van de woning. Voor woningen wordt de WOZ-waarde in de regel vastgesteld door middel van de vergelijkingsmethode. Bij serviceflats kan de toepassing van de vergelijkingsmethode waarbij de serviceflat wordt vergeleken met andere, niet-serviceflats, ertoe leiden dat de WOZ-waarde wordt vastgesteld op een hoger bedrag dan de waarde in het economische verkeer. Bij het vaststellen van de WOZ-waarde wordt namelijk geen rekening gehouden met de servicekosten die worden betaald voor de extra voorzieningen die het woongenot voor de bewoner beïnvloeden.

In bepaalde gevallen mogelijk om een serviceflat naar de waarde in het economische verkeer in de heffing van erf- of schenkbelasting te betrekken in plaats van de WOZ-waarde (Overige fiscale maatregelen 2014, Stb. 2013, nr 566, art. IV, D). Zodoende wordt in die gevallen voor de heffing van ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.