LOADING  
Fiscaal
Civiel

Waardering periodieke uitkeringen en vruchtgebruik (art. 21 lid 14 SW)

Waardering periodieke uitkeringen en vruchtgebruik

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Vruchtgebruik Mail a friend
Bijgewerkt tot 15 juli 2022

1 Inleiding

De waardering van een recht van vruchtgebruik, een periodieke uitkering of een beperkt recht is afhankelijk van het jaarlijkse genot/rendement en de (verwachte) duur van het vruchtgebruik, de uitkeringen of het beperkte recht. Omwille van de eenvoud kent de Successiewet bijzondere regels voor de waardering van deze rechten. De waarderingsregels zijn op grond van de delegatiebevoegdheid van art. 21 lid 14 SW opgenomen in art. 5 tot en met 10 Uitvoeringsbesluit Successiewet (UB SW). De waardebepaling volgens deze regels is dwingend. Met de omstandigheden van het geval zoals de gezondheid van de vruchtgebruiker of degene van wiens leven de periodieke uitkering afhankelijk is of de marktrente wordt geen rekening gehouden. Deze omstandigheden kunnen wel van belang zijn om de waarde te bepalen bij de overdracht van bijvoorbeeld een recht van vruchtgebruik dat afhankelijk is van iemands leven. Zie in dit verband verder hetgeen is opgenomen met betrekking tot de aflossing op een overbedelingsschuld in de toelichting op art. 1 SW.
De waarderingsregels van art. 5 tot en met 10 UB SW zijn eveneens van belang voor de vaststelling van de waarde van een bezwaarde verkrijging (art. 21 lid 11 SW) en van een geldvordering die voortvloeit uit de wettelijke verdeling (art. 21 lid 15 SW).

2 ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.