LOADING  
Fiscaal
Civiel

Vrijstelling spaarrekening eigen woning (SEW) en beleggingsrecht eigen woning (BEW) (art. 10bis.7 Wet IB 2001)

Vrijstelling spaarrekening eigen woning (SEW) en beleggingsrecht eigen woning (BEW)

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Eigen woning Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 januari 2022

1 Inleiding

Het voordeel uit een spaarrekening eigen woning (SEW) en een beleggingsrecht eigen woning (BEW) is het rendement dat op het tijdstip van de deblokkering is begrepen in het tegoed respectievelijk de waarde van een SEW respectievelijk BEW (art. 10bis.5 lid 1 Wet IB 2001). Het rendement wordt gesteld op het bedrag waarmee het tegoed op de SEW respectievelijk de waarde van het BEW de naar de spaarrekening overgemaakte bedragen respectievelijk de naar de beheerder van het BEW overgemaakte bedragen overtreft (art. 10bis.5 lid 6 Wet IB 2001). Het voordeel uit SEW en BEW wordt geacht te zijn genoten als deze is ontvangen, verrekend, ter beschikking gesteld, rentedragend is geworden of vorderbaar en inbaar is geworden (art. 3.146 lid 1 Wet IB 2001).

2 Vrijstelling

Als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, kan een voordeel uit SEW of BEW onbelast worden ontvangen indien het gedeblokkeerde tegoed respectievelijk de gedeblokkeerde waarde maximaal € 173.500 (cijfers 2022) / € 171.000 (cijfers 2021) bedraagt (art. 10bis.7 jo 10bis.6 lid 1 Wet IB 2001). Deze voorwaarden zijn:

  1. het gedeblokkeerde tegoed, respectievelijk waarde heeft gediend ter aflossing van de eigenwoningschuld;
  2. ter zake van de SEW of het BEW zijn (tot 1 april 2017: ten minste 15 of 20 jaar of, indien de SEW of het BEW wordt gedeblokkeerd door eerder overlijden van de rekeninghouder van ...

Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.