LOADING  
Fiscaal
Civiel

Vrijstelling kapitaalverzekering eigen woning (KEW) (art. 10bis.6 Wet IB 2001)

Vrijstelling kapitaalverzekering eigen woning (KEW)

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Echtscheiding, Eigen woning, Levensverzekering, Verzekeringen Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 januari 2022
De redactie

1 Inleiding

Het voordeel uit een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) is de rente die is begrepen in een kapitaalsuitkering uit levensverzekering die dient ter aflossing van de eigenwoningschuld (art. 10bis.4 lid 1 Wet IB 2001). Deze rente wordt gesteld op het bedrag waarmee de uitkering overtreft wat ter zake van de verzekering aan premies is voldaan (art. 10bis.4 lid 6 Wet IB 2001). De uitkering wordt geacht te zijn genoten als deze is ontvangen, verrekend, ter beschikking gesteld, rentedragend is geworden of vorderbaar en inbaar is geworden (art. 3.146 lid 1 Wet IB 2001).

2 Vrijstelling

Als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, kan onbelast worden ontvangen het rentebestanddeel in een kapitaalsuitkering die maximaal € 173.500 (cijfers 2022) / € 171.000 (cijfers 2021) bedraagt (art. 10bis.6 lid 1 Wet IB 2001). Deze voorwaarden zijn:

  • de uitkering heeft gediend ter aflossing van de eigenwoningschuld;
  • ter zake van de verzekering zijn (tot 1 april 2017: ten minste 15 of 20 jaar, of indien de verzekering tot uitkering komt door eerder overlijden tot het overlijden) jaarlijks premies voldaan. Per 1 april 2017 zijn deze zogenoemde tijdklemmen vervallen, zie daarover uitgebreid hierna; en
  • de hoogste premie heeft niet meer bedragen dan het tienvoud van de laagste premie (de wettelijk toegestane bandbreedte is 10:1).

Onder omstandigheden wordt ten aanzien van na ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.