LOADING  
Fiscaal
Civiel

Vrijstelling kapitaalverzekering eigen woning (KEW) (art. 10bis.6 Wet IB 2001)

Vrijstelling kapitaalverzekering eigen woning (KEW)

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Eigen woning, Levensverzekering, Verzekeringen Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 januari 2022
De redactie

1 Inleiding

Het voordeel uit een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) is de rente die is begrepen in een kapitaalsuitkering uit levensverzekering die dient ter aflossing van de eigenwoningschuld (art. 10bis.4 lid 1 Wet IB 2001). Deze rente wordt gesteld op het bedrag waarmee de uitkering overtreft wat ter zake van de verzekering aan premies is voldaan (art. 10bis.4 lid 6 Wet IB 2001). De uitkering wordt geacht te zijn genoten als deze is ontvangen, verrekend, ter beschikking gesteld, rentedragend is geworden of vorderbaar en inbaar is geworden (art. 3.146 lid 1 Wet IB 2001).

2 Vrijstelling

Als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, kan onbelast worden ontvangen het rentebestanddeel in een kapitaalsuitkering die maximaal € 173.500 (cijfers 2022) / € 171.000 (cijfers 2021) bedraagt (art. 10bis.6 lid 1 Wet IB 2001). Deze voorwaarden zijn:

  • de uitkering heeft gediend ter aflossing van de eigenwoningschuld;
  • ter zake van de verzekering zijn (tot 1 april 2017: ten minste 15 of 20 jaar, of indien de verzekering tot uitkering komt door eerder overlijden tot het overlijden) jaarlijks premies voldaan. Per 1 april 2017 zijn deze zogenoemde tijdklemmen vervallen, zie daarover uitgebreid hierna; en
  • de hoogste premie heeft niet meer bedragen dan het tienvoud van de laagste premie (de wettelijk toegestane bandbreedte is 10:1).

Onder omstandigheden wordt ten aanzien van na ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.
Voor (voltijd)studenten is een abonnement gratis.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.