LOADING  
Fiscaal
Civiel

Vrijstelling fondswervende activiteiten (art. 11.1.v Wet OB)

Vrijstelling fondswervende activiteiten

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 januari 2022

1 Algemeen

Organisaties waarvan de primaire activiteiten zijn vrijgesteld van de heffing van omzetbelasting, verrichten naast de hoofdactiviteiten vaak bepaalde nevenactiviteiten (leveringen en diensten van bijkomstige aard) om financiële steun te verkrijgen voor hun organisatie.
In art. 11 lid 1 onder v Wet OB is een vrijstelling opgenomen voor fondswervende activiteiten door bepaalde organisaties waarvan de hoofdactiviteiten (op grond van art. 11 lid 1 onderdelen c, d, e, f, o ten eerste of t) zijn vrijgesteld van btw, zoals organisaties voor jeugd- en jongerenwerk, sportorganisaties en -clubs, verzorgingsinstellingen, onderwijsinstellingen, collectieve belangenbehartigers en sociale en culturele instellingen. Indien de hoofdactiviteiten van een dergelijke organisatie zijn vrijgesteld, geldt een btw-vrijstelling ook (tot een bepaald bedrag aan ontvangsten) voor ‘fondswervende’ activiteiten. De vrijstelling is niet facultatief. Sinds 1 januari 2014 is de vrijstelling voor fondswervende diensten van sportverenigingen aanzienlijk verhoogd, namelijk naar € 50.000 onder gelijktijdige afschaffing voor deze sportverenigingen van de kantineregeling. Bij besluit van 14 februari 2013 (nr BLKB 2013-279M) is een overgangsregeling getroffen.

2 Begrip fondswerving, fondswervende activiteiten

Fondswerving is het verrichten van leveringen en diensten van bijkomstige aard, voor zover die voortvloeien uit activiteiten ter verkrijging van financiële steun.
Voorbeelden van fondswerving zijn het heffen van entreegelden voor een uitvoering, toertocht, wedstrijd ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.