LOADING  
Fiscaal
Civiel

Voordeel uit spaarrekening/beleggingsrecht eigen woning (art. 10bis.5 Wet IB 2001)

Voordeel uit spaarrekening/beleggingsrecht eigen woning

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Eigen woning Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 januari 2022
De redactie

1 Voordeel uit spaarrekening eigen woning (SEW) en beleggingsrecht eigen woning (BEW)

Vanaf 1 januari 2008 tot en met 31 december 2012 was het mogelijk om via een geblokkeerde spaarrekening of beleggingsrekening bij de bank of een financiële instelling fiscaal gefaciliteerd te sparen voor de aflossing van een eigenwoningschuld. Tot 1 januari 2008 was fiscaal gefaciliteerd sparen alleen mogelijk bij een verzekeringsmaatschappij door het afsluiten van een kapitaalverzekering eigen woning (KEW). Het doel van de Wet inzake banksparen was om de keuzemogelijkheden voor het fiscaal gefaciliteerd sparen voor de eigen woning te verruimen, alsmede om de concurrentie tussen de verschillende aanbieders te vergroten. De voordelen uit een KEW worden afzonderlijk behandeld in de toelichting op art. 10bis.4 Wet IB 2001.

Met ingang van 1 januari 2013 is de eigenwoningregeling gewijzigd en is het niet langer mogelijk in box 1 nieuwe gefaciliteerde spaarproducten af te sluiten (enkele in het overgangsrecht van art. 10bis.2 Wet IB 2001 gemaakte uitzonderingen en omzetting in een ander gefaciliteerd spaarproduct daargelaten). Voor op 31 december 2012 reeds bestaande gefaciliteerde spaarproducten geldt overgangsrecht (art. 10bis.2 Wet IB 2001). Zie voor een bespreking van dit overgangsrecht Overgangsregeling voor kapitaalverzekering/spaarrekening/beleggingsrecht eigen woning.
Vanwege dit overgangsrecht zal de fiscale wetgeving met betrekking tot deze bankspaarproducten die in art. 10bis.5 Wet IB 2001 e.v. te vinden is, nog ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.