LOADING  
Fiscaal
Civiel

Voordeel uit kapitaalverzekering eigen woning (art. 10bis.4 Wet IB 2001)

Voordeel uit kapitaalverzekering eigen woning

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Eigen woning, Levensverzekering, Verzekeringen Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 januari 2022
De redactie

1 Voordeel uit kapitaalverzekering eigen woning (KEW)

Met ingang van 1 januari 2013 is de eigenwoningregeling gewijzigd en is het niet langer mogelijk in box 1 nieuwe gefaciliteerde spaarproducten (KEW, SEW en BEW) af te sluiten (enkele in het overgangsrecht van art. 10bis.2 Wet IB 2001 gemaakte uitzonderingen daargelaten). Voor op 31 december 2012 reeds bestaande gefaciliteerde spaarproducten geldt overgangsrecht (art. 10bis.2 Wet IB 2001). Zie voor een bespreking van dit overgangsrecht Overgangsregeling voor kapitaalverzekering/spaarrekening/beleggingsrecht eigen woning.
Vanwege dit overgangsrecht zal de fiscale wetgeving met betrekking tot deze spaarproducten die in art. 10bis.4 Wet IB 2001 e.v. te vinden is, nog jaren van belang blijven. De voordelen uit een SEW en een BEW worden afzonderlijk behandeld in Voordeel uit spaarrekening eigen woning (SEW) en beleggingsrecht eigen woning (BEW).

Voordelen uit onder het overgangsrecht van art. 10bis.2 Wet IB 2001 vallende kapitaalverzekeringen die zijn afgesloten met het oog op toekomstige aflossing van de eigenwoningschuld, zijn in beginsel onderdeel van de belastbare inkomsten uit eigen woning (art. 10bis.3 jo 3.110 Wet IB 2001). Als voordeel geldt de rente die is begrepen in de KEW-uitkering. Deze rente is het bedrag waarmee de uitkering de betaalde premies overtreft (art. 10bis.4 lid 6 Wet IB 2001). Deze voordelen kunnen geheel of deels zijn vrijgesteld (Vrijstelling kapitaalverzekering eigen woning).

2 ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.