LOADING  
Fiscaal
Civiel

Stamrechtspaarrekening en stamrechtbeleggingsrecht (art. 11a Wet LB (vervallen))

Stamrechtspaarrekening en stamrechtbeleggingsrecht

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 januari 2015
mr. A.C.M. de Vries

1 Vervallen stamrechtspaarrekening en stamrechtbeleggingsrecht

Per 1 januari 2014 is de stamrechtvrijstelling voor ontslagvergoedingen (art. 11 lid 1 sub g Wet LB) vervallen. Daarmee is ook de mogelijkheid om een stamrecht onder te brengen in de vorm van een spraarrekening of beleggingsrecht vervallen. Ontvangen vergoedingen ter vervanging van gederfd of te derven loon worden vanaf 1 januari 2014 in het jaar van ontvangst volledig in box 1 belast. Via de middelingsregeling is wel nog enige spreiding mogelijk.
In art. 39f Wet LB 1964 is overgangsrecht opgenomen voor op 31 december 2013 bestaande aanspraken op periodieke uitkeringen ter vervanging van gederfd of te derven loon. De op 31 december 2013 met betrekking tot deze aanspraken en bedragen geldende bepalingen blijven van toepassing.

2 Algemeen

Een werkgever kan aan een werknemer ter vervanging van gederfd of te derven inkomen een vergoeding toekennen. Doorgaans zal dit plaatsvinden bij het (on)vrijwillig ontslag van een werknemer (de zogenaamde ‘gouden handdruk’), maar ook bij het voortduren van de dienstbetrekking kan een vergoeding worden toegekend, mits dit recht voorheen niet bestond en onvoorwaardelijk is.

Fiscaal kan op verschillende wijzen met het te ontvangen uitkering worden omgegaan, een werknemer kan kiezen om het bedrag direcht te laten uitkeren, voor een stamrecht bij een verzekeraar of ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.
Voor (voltijd)studenten is een abonnement gratis.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.