LOADING  
Fiscaal
Civiel

SBBI (art. 5c AWR)

SBBI

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Goede doelen Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 mei 2021
De redactie

1 Inleiding

De sociaal belang behartigende instelling (SBBI) is op 1 januari 2010 in de Successiewet 1956 geïntroduceerd (art. 32 lid 1 sub 8 SW). Met het van kracht worden van de Geefwet is per 1 januari 2012 de definitie van de SBBI opgenomen in art. 5c AWR. Omtrent de verplaatsing van de definitie van SBBI is niet meer opgemerkt dan dat hiermee tegemoet wordt gekomen aan het verzoek van het Kamerlid Omtzigt (TK 2011-12, 33006, nr 7, Nota van wijziging). Een SBBI is een instelling die een sociaal belang behartigt. De wet geeft geen definitie van ‘sociaal belang’. Het begrip ‘sociaal belang’ was al sinds 1 januari 2002 opgenomen in art. 6 Wet Vpb. In dit artikel werden instellingen die het algemeen belang of een sociaal belang behartigen vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Een nadere invulling van het begrip sociaal belang is door de wetgever bewust overgelaten aan de praktijk en de rechterlijke macht (TK 2008-09, 31930, nr 13, p. 12).
Uit de parlementaire toelichting bij de modernisering van de Successiewet 1956 blijkt, dat een SBBI een instelling is die in de eerste plaats is gericht op een particulier belang, maar tegelijkertijd ook het sociaal belang dient, omdat de activiteiten als maatschappelijk ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.