LOADING  
Fiscaal
Civiel

Restschulden (art. 3.120a Wet IB 2001)

Restschulden

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Eigen woning Mail a friend
Bijgewerkt tot 10 juli 2020
De redactie

Aftrekbaarheid van rente op restschulden

In art. 3.120a Wet IB 2001 is de aftrek van rente op restschulden geregeld. De regeling is per 1 januari 2013 geïntroduceerd bij de Wet Herziening fiscale behandeling eigen woning (Stb. 2012, 670), en regelt de aftrekbaarheid van rente op restschulden die zijn ontstaan door een vervreemding van de eigen woning in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017.
Van een restschuld is sprake als de verkoopopbrengst van een woning niet voldoende is om de eigenwoningschuld volledig af te lossen. De schuld die na aflossing resteert, wordt volgens het systeem van de wet in box 3 in de heffing betrokken. Op grond van art. 3.120a Wet IB 2001 wordt de restschuld die is ontstaan in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017, echter in box 1 geplaatst en zijn de renten op deze restschulden gedurende een bepaalde periode na de vervreemding van de woning in box 1 aftrekbaar. Bij de introductie van de regeling was deze periode tien jaar, per 1 januari 2015 is de termijn bij Belastingplan 2015 (Stb. 2014, nr 578) verlengd naar vijftien jaar. Het omzetten van een restschuld in een andere schuld is toegestaan, voor de ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.