LOADING  
Fiscaal
Civiel

Regeerakkoord 2021-2025

Regeerakkoord 2021-2025

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 15 december 2021
De redactie

1 Algemeen

Op 15 december 2021 hebben de vier partijen VVD, D66, CDA en CU die de nieuwe coalitie vormen, het Regeerakkoord 2021-2025 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' en de budgettaire bijlage gepresenteerd. Hierna volgt een selectie van de voor het notariaat relevante maatregelen. 

2 Schenk- en erfbelasting

  • Met ingang van 2024 wordt de eenmalig verhoogde schenkvrijstelling ten behoeve van de eigen woning afgeschaft;
  • In de komende kabinetsperiode wordt in samenhang met de evaluatie van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) die in 2022 wordt afgerond, onderzocht hoe de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten kunnen worden verbeterd en oneigenlijk gebruik van de regeling kan worden tegengegaan, zodat de regeling wordt gebruikt waarvoor deze is bedoeld. Dit geldt zowel voor de faciliteiten in de erf- en schenkbelasting en als in de inkomstenbelasting. 

3 Overdrachtsbelasting

  • De overdrachtsbelasting voor niet-woningen én op verkrijgingen van woningen door rechtspersonen en particulieren die niet zelf langdurig in de woningen gaan wonen, wordt verhoogd van 8% naar 9%. Deze maatregel zorgt ervoor dat er meer ruimte ontstaat voor niet-beleggers. Deze tariefsverhoging wordt ingevoerd per 1 januari 2023.

4 Inkomstenbelasting

  • Het wetsvoorstel excessief lenen bij eigen vennootschap (Kamerstukken 35496) wordt aangepast, waarbij de grens wordt verhoogd van € 500.000 naar € 700.000;
  • Per 1 januari 2025 zal er een nieuw box 3-stelsel op basis van reëel rendement worden ingevoerd, waarbij inkomsten uit ...

Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.