LOADING  
Fiscaal
Civiel

Levering door tussenkomst van een commissionair (art. 3 lid 6 Wet OB)

Levering door tussenkomst van een commissionair

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 15 juni 2022
De redactie

Levering door tussenkomst van een commissionair

Goederen die worden geleverd door tussenkomst van een commissionair of dergelijke ondernemer die overeenkomsten sluit op eigen naam maar op order en voor rekening van een ander, worden geacht een levering van goederen te zijn aan en vervolgens door die commissionair/ondernemer (art. 3 lid 6 Wet OB). De regeling is slechts van toepassing op commissionairs die hun werkzaamheden als ondernemer verrichten. Verder dienen de overeenkomsten op naam van de commissionair maar voor rekening van de verkrijger/aanbrenger te worden gesloten. Is dat niet het geval, dan brengt de commissionair slechts partijen samen om met elkaar te contracteren en kwalificeert zijn tussenkomst als een (bemiddelings)dienst.

Ten aanzien van gebruikte goederen, kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen of antiquiteiten is de margeregeling van art. 28b Wet OB, zie daarvoor ook de toelichting bij verhandeling via een veiling art. 3 lid 5 Wet OB, ook van toepassing op de commissionair. In onderdeel 3.3 van het Besluit margeregeling van 17 juli 2014, nr BLKB2014/546M is bepaald dat veilinghouders en commissionairs zijn aan te merken als wederverkopers. Als maatstaf van heffing bij gebruikte goederen, kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen of antiquiteiten geldt dus het verschil tussen de aankoopprijs en verkoopprijs.

De Btw-richtlijn kent geen vergelijkbare bepaling. De basis voor deze bepaling dient te worden gevonden ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.