LOADING  
Fiscaal
Civiel

Kleine ondernemersregeling (art. 25 Wet OB)

Kleine ondernemersregeling

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Duurzame energie, Ondernemer Mail a friend
Bijgewerkt tot 15 juni 2022
De redactie

1 Inleiding

Sinds 1 januari 2020 geldt een facultatieve omzetgerelateerde vrijstellingsregeling van omzetbelasting (in de wet aangeduid als de 'nieuwe KOR') op grond van de per 1 juni 2019 in werking getreden Wet modernisering kleineondernemingsregeling (Stb. 2018, 511). Deze regeling heeft de tot en met 31 december 2019 geldende kleineondernemersregeling vervangen. In onderdeel 2 wordt een toelichting gegeven op deze per 1 januari 2020 vervallen regeling.

1.1 Algemeen

Ondernemers, zowel natuurlijk personen als rechtspersonen, die in Nederland wonen, zijn gevestigd of in Nederland een vaste inrichting hebben, kunnen voor een btw-vrijstelling kiezen indien zij een jaarlijkse omzet hebben van maximaal € 20.000. De keuze voor de nieuwe KOR geldt voor een minimale periode van drie jaar. De keuze voor de nieuwe KOR moet uiterlijk vier weken voor aanvang van het belastingtijdvak kenbaar worden gemaakt.
De btw-ondernemer die in 2019 al ontheffing heeft van administratieve verplichtingen hoeft zich niet zelf aan te melden en wordt geacht te kiezen voor de nieuw KOR en kan (in tegenstelling tot de ondernemer die zichzelf heeft aangemeld voor de nieuwe KOR) de nieuwe KOR op elk moment opzeggen.
De nieuwe KOR kent geen terugwerkende kracht. Een startende ondernemer die van begin af aan de nieuwe KOR wenst toe te ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.