LOADING  
Fiscaal
Civiel

Informatieplicht bij schulden bij niet-administratieplichtigen (art. 3.119g Wet IB 2001)

Informatieplicht bij schulden bij niet-administratieplichtigen

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Eigen woning Mail a friend
Bijgewerkt tot 29 november 2021
De redactie

1 Informatieplicht voor eigenwoningschulden bij niet-administratieplichtigen

In art. 3.119g Wet IB 2001 is een informatieplicht opgenomen voor eigenwoningschulden indien de schuld is aangegaan bij een geldverstrekker die niet is aangewezen als een administratieplichtige als bedoeld in art. 10.8 Wet IB 2001 jo art. 22 Uitvoeringsbesluit IB 2001.
De informatieplicht geldt uitsluitend voor eigenwoningschulden die zijn aangegaan na 1 januari 2013. Dit betekent dat de informatieplicht niet geldt voor op 31 december 2012 bestaande overeenkomsten van geldlening of geldleningen die onder het overgangsrecht vallen. Het voorgaande is door het Ministerie van Financiën bevestigd in een brief aan een belastingplichtige (MvF 5 maart 2013). In de brief wordt opgemerkt dat art. 3.119g Wet IB 2001 alleen gevolgen heeft voor overeenkomsten van geldlening die na 31 december 2012 zijn gesloten voor zover deze niet onder het overgangsrecht vallen.

Administratieplichtigen in de zin van art. 10.8 Wet IB 2001 zijn financiële instellingen in de zin van de Wet op het financieel toezicht, zoals banken en verzekeraars. Wanneer geld wordt geleend bij zo’n instelling, bestaat geen informatieplicht voor de belastingplichtige. Dergelijke instellingen zijn verplicht jaarlijks gegevens te verstrekken aan de Belastingdienst (renseigneren). De informatieplicht van art. 3.119g Wet IB 2001 betreft geldleningen die bijvoorbeeld zijn aangegaan bij ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.