LOADING  
Fiscaal
Civiel

Vrijstelling erfbelasting voor verkijging door werknemer (testamentair loon, salaire differé en executeursloon) (art. 32 lid 1.10 SW)

Vrijstelling erfbelasting voor verkijging door werknemer (testamentair loon, salaire differé en executeursloon)

Mail a friend
Bijgewerkt tot 26 februari 2014

Algemeen

Bij de beoordeling of inkomstenbelasting en/of successierecht verschuldigd wordt over een bedrag dat een persoon ontvangt in verband met door hem verrichte werkzaamheden in de onderneming van een erflater, moeten een aantal situaties worden onderscheiden.

  1. Ten tijde van het overlijden is het bedrag reeds verdiend, maar nog niet uitbetaald: inkomstenbelasting
  2. De beloning wordt ontvangen in de vorm van een legaat/erfdeel of salaire differé (4:36 BW): inkomstenbelasting (bij een legaat/erfdeel indien en voor zover het kan worden gezien als loon in verband met verrichte arbeid). In principe ook successierecht, maar de staatssecretaris keurt goed dat als er reeds inkomstenbelasting is voldaan, de successierechtclaim vervalt (in verband met de werknemersvrijstelling).

Executeursbeloningen vormen een aparte categorie. Dit is geen beloning voor in de onderneming verrichte arbeid. Hierover is successierecht verschuldigd. Goedgekeurd is dat wanneer reeds successierecht is betaald, in bepaalde gevallen geen inkomstenbelasting hoeft te worden voldaan.

...

Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegens?
Heeft u nog geen inloggegens dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.
Voor (voltijd)studenten is een abonnement gratis.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.