LOADING  
Fiscaal
Civiel

Heffing door voldoening (Wet OB) (Art. 14 Wet OB)

Heffing door voldoening (Wet OB)

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 4 augustus 2022

1 Algemeen

In art. 14 Wet OB is in het eerste lid bepaald dat de in een tijdvak verschuldigd geworden belasting op aangifte moet worden voldaan. De grondslag voor de aangifte is de boekhouding. De bepaling van art. 14 Wet OB ziet op de ter zake van door de ondernemer verrichte leveringen en verleende diensten verschuldigd geworden belasting. De aangifte- en betalingstermijn is bepaald in art. 10 en art. 19 AWR, waaruit blijkt dat deze termijnen samenvallen. Resulteert de btw-aangifte van een ondernemer in een nihil-aangifte, dan is er geen sprake van een teruggaaf van btw.

2 Tijdvak

In art. 25 lid 1 Uitvoeringsregeling AWR is bepaald dat het tijdvak waar onder meer de omzetbelasting over moet worden betaald het kalenderkwartaal is. De Inspecteur kan daarentegen vorderen dat de ondernemer aangifte over de kalendermaand doet, bijvoorbeeld als er sprake is van ondernemers die vaak grote bedragen moeten voldoen. Ook de ondernemer zelf kan kiezen om aangifte per maand te voldoen, als hij dat wenst. De ondernemer kan er daarnaast ook voor kiezen om per jaar aangifte te doen. Hiervoor moet de ondernemer volgens de website van de Belastingdienst voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • hij betaalt minder dan € 1.883 btw per jaar;
  • hij heeft geen art. 23-vergunning;
  • hij is een natuurlijk ...

Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.