LOADING  
Fiscaal
Civiel

Gezamenlijke aangifte erfbelasting (art. 39 SW)

Gezamenlijke aangifte erfbelasting

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Executeur Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 januari 2021
De redactie

Uitgangspunt is dat elke verkrijger uit een nalatenschap belastingplichtig en dus aangifteplichtig is (art. 36 SW). De Inspecteur kan daarom elke vermoedelijke belastingplichtige uitnodigen om aangifte erfbelasting te doen (art. 6 AWR). In afwijking van art. 36 SW maakt art. 39 SW  uit praktische overwegingen mogelijk dat verkrijgers uit eenzelfde nalatenschap in één aangiftebiljet of het digitale aangifteprogramma gezamenlijk aangifte erfbelasting doen. In de praktijk stuurt de Inspecteur aan de gezamenlijke verkrijgers één gezamenlijke uitnodiging tot het doen van de aangifte erfbelasting. In de gezamenlijke aangifte moeten alle verkrijgingen worden vermeld dus ook de verkrijgingen van personen of instellingen die geen erfgenaam zijn (art. 38 SW). De gezamenlijke aangifte dient in beginsel door alle verkrijgers te worden ondertekend, maar in de praktijk machtigen de verkrijgers degene die de aangifte indient om namens hen de aangifte te ondertekenen. Omdat een executeur en vereffenaar aan dezelfde verplichtingen zijn onderworpen als erfgenamen (art. 72 SW), moeten zij de gezamenlijke aangifte (mee) ondertekenen. 

Bestaat een meningsverschil tussen verkrijgers over de wijze waarop de aangifte moet worden ingevuld, dan kan een verkrijger met een afwijkende mening zelf aangifte doen. Het gezamenlijk indienen van een aangifte is geen verplichting. Desgewenst kunnen verkrijgers ieder voor zich verzoeken om een uitnodiging tot het doen ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.