LOADING  
Fiscaal
Civiel

Fiscale beleggingsinstelling (art. 28 Wet Vpb)

Fiscale beleggingsinstelling

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 9 november 2022

1 Fiscale beleggingsinstelling (FBI)

De Wet op de vennootschapsbelasting 1969 bevat twee bijzondere regelingen voor beleggingsinstellingen, de regeling voor de vrijgestelde beleggingsinstelling (de VBI), opgenomen in art. 6a Wet Vpb, en de regeling voor de fiscale beleggingsinstelling (de FBI), opgenomen in art. 28 Wet Vpb. Beide regelingen kennen verschillende vereisten en gevolgen.
Art. 6a Wet Vpb (de VBI) geeft een volledige – subjectieve - vrijstelling en stelt vooral eisen op het gebied van de beleggingen. Art. 28 Wet Vpb (de FBI) biedt de mogelijkheid van een tarief van nul percent voor de vennootschapsbelasting en stelt vooral eisen op het gebied van aandeelhouders en dividendpolitiek. Zie voor de VBI verder de toelichting op de vrijgestelde beleggingsinstelling.
Hierna wordt ingegaan op de regeling van de FBI.

De FBI wordt gebruikt door onder andere BV’s en NV’s die aan collectief beleggen voor particulieren doen. De FBI kan worden beschouwd als de Nederlandse variant van de buitenlandse ‘Real Estate Investment Trust’. Veel aan de effectenbeurs genoteerde vastgoedbeleggingsfondsen kennen deze structuur. Voor private vastgoedbeleggingen is de FBI ook geschikt. De FBI werd voor private vastgoedbeleggingen lange tijd minder toegepast vanwege de vele fiscale randvoorwaarden. Eén daarvan was de beperking gesteld aan externe financiering van beleggingen. Door een versoepeling ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.