LOADING  
Fiscaal
Civiel

Definitie schenking ten behoeve van eigen woning (art. 33a SW)

Definitie schenking ten behoeve van eigen woning

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Schenking, Eigen woning, Verhoogde schenkvrijstelling eigen woning Mail a friend
Bijgewerkt tot 29 november 2022
mr. L.E. Welkers

1 Verlaging per 2023 en afschaffing vrijstelling per 2024

In het Belastingplan 2023 is voorgesteld de eenmalig verhoogde schenkvrijstelling ten behoeve van de eigen woning af te schaffen met ingang van 1 januari 2024. Vanaf 1 januari 2023 wordt de vrijstelling reeds verlaagd tot het bedrag van de vrij besteedbare eenmalig verhoogde schenkvrijstelling van ouders aan hun kinderen (tussen de 18 en 40 jaar). In 2023 is het bedrag van deze vrijstelling € 28.947.

Materieel betekent dit dat de eenmalig verhoogde schenkvrijstelling ten behoeve van de eigen woning in de relatie ouders en kinderen tussen 18 en 40 jaar per 1 januari 2023 wordt afgeschaft. Normaliter zal namelijk in de relatie ouders en kinderen in 2023 geen beroep op de vrijstelling meer worden gedaan, gelet op de alternatieve mogelijkheid om tot hetzelfde bedrag gebruik te maken van de eenmalig verhoogde vrijstelling van € 28.947 in de relatie ouders en kinderen waaraan geen voorwaarden zijn verbonden. Het zou wetstechnisch gezien de voorkeur hebben om de vrijstelling al per 1 januari 2023 ook formeel af te schaffen, maar dit vergt een structuuraanpassing in de systemen van de Belastingdienst die op zijn vroegst per 1 januari 2024 haalbaar is.

In samenhang met de verlaging en afschaffing vervalt de huidige spreidingsmogelijkheid voor schenkingen ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.