LOADING  
Fiscaal
Civiel

Lucratiefbelangregeling (art. 3.92b en 3.95b Wet IB 2001)

Lucratiefbelangregeling

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Soorten aandelen Mail a friend
Bijgewerkt tot 21 november 2022
De redactie

1 Algemeen

Als resultaat uit overige werkzaamheden wordt ook aangemerkt het voordeel dat men behaalt uit lucratieve belangen waarbij de voordelen die uit deze lucratieve belangen worden behaald, gelet op de feiten en omstandigheden waaronder de lucratieve belangen zijn verkregen, geacht moeten worden mede een beloning te zijn voor werkzaamheden van de belastingplichtige of van een met hem verbonden persoon (art. 3.92b lid 1 Wet IB 2001). Hierbij kan worden gedacht aan managers van een private-equity huis die een overname van een vennootschap hebben bewerkstelligd en als beloning daarvoor aandelen in de overgenomen vennootschap kunnen verwerven die volledig delen in de overwinst, maar slechts een klein percentage van het kapitaal van de vennootschap vormen, waardoor de managers veel dividend kunnen ontvangen op een relatief kleine kapitaalstorting ('hefboommechanisme'). Art. 3.92b Wet IB 2001 belast dergelijke excessieve beloningen in box 1 door het dividend aan te merken als resultaat uit overige werkzaamheden.

Voor de toepassing van art. 3.92b Wet IB 2001 is vereist dat sprake is van een lucratief belang en van een beloningsbedoeling. Deze twee voorwaarden worden hierna besproken.

2 Lucratief belang

Art. 3.92b leden 1 t/m 4 Wet IB 2001 onderscheidt vier categoriën van werkzaamheden die moeten worden aangemerkt als het hebben van een lucratief belang:

  • het onmiddellijk of middellijk houden van aandelen (lid ...

Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.