LOADING  
Fiscaal
Civiel

Bedrijfsfusie (art. 14 Wet Vpb)

Bedrijfsfusie

Mail a friend
Bijgewerkt tot 30 augustus 2018
De redactie

1 Algemeen

Het overdragen van een onderneming of een zelfstandig onderdeel van de onderneming is in beginsel belast. Over de winst die wordt gerealiseerd door het overdragen van de fiscale en stille reserves (denk hier ook aan goodwill etc.) moet vennootschapsbelasting worden voldaan. Bij de bedrijfsfusie wordt de onderneming overgedragen tegen uitreiking van aandelen in de overnemende vennootschap. Dit betekent dat, afgezien van de toegestane bijbetaling in contanten ter afronding, geen contanten voor in de plaats komen. De overdrager kan dan in de problemen komen indien hij de vennootschapsbelasting niet kan voldoen. Dit kan een reden zijn om een onderneming of een zelfstandig onderdeel van een onderneming niet over te dragen hetgeen de economie hindert. Daarom heeft de wetgever voorzien in een doorschuifregeling. De vennootschapsbelasting kan dan geen beletsel meer vormen voor gewenste bedrijfsfusies.

De doorschuifregeling maakt mogelijk dat de overdrager geen vennootschapsbelasting hoeft af te dragen maar dat een claim ter grootte van de verschuldigde vennootschapsbelasting komt te rusten op de overnemer. Om de overdracht geruisloos te laten plaatsvinden, moet zijn voldaan aan de voorwaarden genoemd in art. 14 Wet Vpb. Wordt aan alle vereisten voldaan, dan hoeft geen verzoek bij de Inspecteur te worden ingediend tot toepassing van de doorschuiffaciliteit. Voor de ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegens?
Heeft u nog geen inloggegens dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.
Voor (voltijd)studenten is een abonnement gratis.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.