LOADING  
Fiscaal
Civiel

Basis partnerbegrip (art. 5a AWR)

Basis partnerbegrip

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Echtscheiding, Samenwonen, Geregistreerd partnerschap, Fiscaal partnerschap Mail a friend
Bijgewerkt tot 20 januari 2021
De redactie

1 Basis partnerbegrip

In art. 5a van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (hierna AWR) is met ingang van 1 januari 2011 een basispartnerbegrip opgenomen dat geldt voor alle belastingwetten en voor de toeslagen. Als partner worden aangemerkt:

  • gehuwden;
  • geregistreerde partners (art. 2 lid 6 AWR); en
  • ongehuwde samenwoners met een notarieel samenlevingscontract die staan ingeschreven op hetzelfde woonadres in de basisregistratie personen (BRP) of een daarmee naar aard en strekking overeenkomende registratie buiten Nederland.

Volgens art. 5a lid 2 AWR wordt degene die gedurende een deel van het kalenderjaar als partner wordt aangemerkt, ook als partner aangemerkt in de andere perioden van het kalenderjaar, voor zover hij in die perioden op hetzelfde woonadres staat ingeschreven in de basisregistratie personen of een vergelijkbare buitenlandse registratie. Een persoon die van tafel en bed is gescheiden wordt aangemerkt als ongehuwd (art. 5a lid 3 AWR). Bij ministeriële regeling kunnen nadere regels worden gesteld ter uitvoering van lid 3.

Een persoon kan op enig moment maar één partner hebben. Indien een persoon meer dan één echtgenoot heeft, wordt alleen de echtgenoot uit de oudste verbintenis als partner aangemerkt. Bij meer dan één notariële samenlevingsovereenkomst telt alleen de oudste samenlevingsovereenkomst. Een notariële samenlevingsovereenkomst met meer dan één persoon wordt niet in aanmerking genomen (art. 5a lid 5 ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.