LOADING  
Fiscaal
Civiel

Art. I AL - APa Invoeringswet IB 2001

Art. I AL - APa Invoeringswet IB 2001

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 januari 2020
mr. A.J.M. Arends

1 Kapitaalverzekeringen tegen jaarlijkse premiebetaling

Bij de invoering van de Wet IB 2001 per 1 januari 2001 is voorzien in overgangsrecht ten aanzien van op 31 december 2000 bestaande kapitaalverzekeringen tegen jaarlijkse premiebetaling. Dit overgangsrecht is van belang indien de kapitaalverzekering per 1 januari 2001 niet als kapitaalverzekering eigen woning (KEW) is aangemerkt. Is per 1 januari 2001 de kapitaalverzekering geen KEW geworden, dan zijn er twee mogelijkheden:

  1. De kapitaalverzekering wordt sinds 1 januari 2001 als terbeschikkingstelling van vermogen in aanmerking genomen, hetgeen inhoudt dat de waardeaangroei vanaf 1 januari 2001 in box 1 als resultaat uit overige werkzaamheden wordt belast. Van terbeschikkingstelling op grond van art. 3.91 of 3.92 Wet IB 2001 is sprake indien de verzekering is afgesloten bij een verbonden persoon (partner/minderjarige kinderen) of verbonden vennootschap (een vennootschap waarin de belastingplichtige zelf of een met hem verbonden persoon een aanmerkelijk belang heeft van minstens 5%).
  2. Indien geen sprake is van terbeschikkingstelling wordt de kapitaalverzekering vanaf 1 januari 2001 in box 3 in aanmerking genomen.

Omdat zowel de terbeschikkingstellingsregeling (tbs-regeling) als de vermogensrendementsheffing per 1 januari 2001 zijn ontstaan en dus in beginsel alleen werking hebben voor de waardeaangroei zoals deze onder de Wet IB 2001 ontstaat, blijft in beide situaties ook de Wet IB 1964 ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.