LOADING  
Fiscaal
Civiel

Afzien van vergoedingen (art. 6.36 Wet IB 2001)

Afzien van vergoedingen

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Schenking, ANBI Mail a friend
Bijgewerkt tot 10 juli 2020

1 Afzien van vrijwilligersvergoeding

Sinds 1 januari 2012 is in art. 6.36 Wet IB 2001 vastgelegd dat sprake kan zijn van giftenaftrek indien wordt afgezien van een vrijwilligersvergoeding. Giften die bestaan uit het afzien door een vrijwilliger van een vergoeding, zijn aftrekbare giften in de inkomstenbelasting wanneer (art. 6.36 lid 1 Wet IB 2001):
a. de instelling een verklaring heeft afgegeven dat de belastingplichtige zich heeft ingezet als vrijwilliger als bedoeld in art. 2 lid 6 Wet LB;
b. de belastingplichtige aanspraak kan maken op de in de verklaring genoemde vergoeding;
c. de instelling bereid en in staat is die vergoeding uit te keren, en
d. de belastingplichtige de vrijheid heeft over de vergoeding te beschikken. Ook voor giften die bestaan uit het afzien door een vrijwilliger van een onkostenvergoedingen is in de Wet IB 2001 een regeling getroffen (art. 6.36 lid 2 en 3 Wet IB 2001).

Tot 1 januari 2012 was giftenaftrek mogelijk op grond van beleid (Ministerie van Financiën 11 januari 2011, nr DGB/2011/8460, Notamail 2011, nr 10). In de aanloop naar de wetswijziging is meerdere malen geprocedeerd over de vraag wanneer giftenaftrek bestaat indien een vrijwilliger afziet van een vrijwilligersvergoeding. Rechtbank Arnhem (19 april 2011, ECLI:NL:RBARN:2011:BQ4394) heeft geoordeeld dat voor ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.