LOADING  
Fiscaal
Civiel

Terug

Overige zoekresultaten

Beleidsbesluiten

Aftrekbare kosten in geval van rentemiddeling bij renteherziening gedurende rentevastperiode

Beleidsbesluiten

Aanpassing regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder per 1 januari 2016

Beleidsbesluiten

Aftrek van uitgaven voor monumentenpanden. Wijziging van het besluit van 7 september 2009, nr. CPP2009/1290M

Beleidsbesluiten

Massaal bezwaar procedure ingezet tegen bezwaar box 3-heffing

Beleidsbesluiten

Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst (Vervallen, zie BLKB2015/1429M)

Beleidsbesluiten

Brief MVWenS: over bericht 'Medisch specialist mag van Belastingdienst zelfstandig ondernemer blijven'

Beleidsbesluiten

Tijdelijke mogelijkheid om zonder heffing van inkomstenbelasting te hoge inleg of premie teruggestort te krijgen. Wijziging besluit van 13 juni 2012, nr BLKB2012/283M. (Vervallen, zie 2019-115021)

Beleidsbesluiten

Inkomstenbelasting. Toeslagen. Partnerregeling; partnerschap in opvangsituaties

Beleidsbesluiten

Inkomen uit sparen en beleggen (box 3); Wijziging van het besluit van 3 september 2013, nr BLKB2013/662M; Goedkeuring defiscalisering als vruchtgebruik binnen twee jaar na overlijden juridisch wordt gevestigd (Vervallen, zie 2016-113962)

Beleidsbesluiten

Schenk- en erfbelasting. Waardering

Open in nieuw venster

Eigenwoningregeling; eigenwoningreserve en eigenwoningschuld bij gezamenlijke aankoop eigen woning en gezamenlijk aangaan eigenwoningschuld partners

Instantie: Ministerie van Financiƫn
Datum: 30-01-2018
Nummer: 2018-1511
Besluit is vervallen: Nee
Notamail: 2018, nr 26
Gerelateerde thema's: Eigen woning
Eigenwoningschuld
Samenvatting:

Indien partners gezamenlijk in een 50/50 verhouding een eigen woning kopen en deze ook gezamenlijk 50/50 financieren, komt de renteaftrek over de aangegane geldleningen deels in gevaar wanneer ten minste een van beide partners over een eigenwoningverleden beschikt (bestaande uit onder andere een eigenwoningreserve en een bestaande eigenwoningschuld waarop het overgangsrecht van toepassing is geweest). De wet regelt voor de situatie van boedelmenging dat het eigenwoningverleden van de ene partner voor de helft overgaat op de andere partner. Omdat bij de aankoop van een eigen woning tijdens het huwelijk geen sprake is van boedelmenging is deze wetgeving niet van toepassing. In een besluit heeft de staatssecretaris vooruitlopend op wetgeving goedgekeurd dat op verzoek van beide fiscaal partners het eigenwoningverleden van de ene partner voor de helft overgaat op de andere partner. Hierdoor wordt een aanwezige eigenwoningreserve 50/50 verdeeld, gaat een eventuele aflossingsstand voor de helft over, het aantal maanden dat reeds renteaftrek is genoten gaat voor de helft over en het recht op toepassing van het overgangsrecht gaat voor de helft over. Het gevolg is dat de volledige eigenwoningschuld tot renteaftrek leidt. De verdeling bij helfte kan in een later jaar niet meer worden teruggedraaid. In geval van een afwijkende eigendomsverhouding kan om overeenkomstige toepassing van de goedkeuring worden verzocht. De goedkeuring is van toepassing op alle vormen van fiscaal partnerschap waarbij een woning in een 50/50 verhouding wordt gekocht. De goedkeuring geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2013. Onherroepelijk vaststaande aanslagen kunnen op verzoek worden verminderd.

Mail a friend

Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegens?
Heeft u nog geen inloggegens dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.
Voor (voltijd)studenten is een abonnement gratis.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.