LOADING  
Fiscaal
Civiel

Wwft-Alert 2023 | 01

Wwft-Alert 2023 | 01

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Wwft-Alerts Mail a friend
Bijgewerkt tot 25 januari 2023
De redactie

1 Kamerbrief analyse en opvolging uitspraak Hof van Justitie EU over het UBO-register

Op 20 januari 2023 heeft de Minister van Financiën een Kamerbrief verstuurd met de beloofde analyse en opvolging van de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie over de verplichte openbaarheid van bepaalde gegevens in het UBO-register. De Kamerbrief gaat in op de uitkomsten van de analyse en de praktische gevolgen van de uitspraak voor het Nederlandse rechtssysteem. Zie daarover ook Wwft-Alert 2022 | 15 en Wwft-Alert 2022 | 16.

1.1 Analyse uitspraak

Zie de Kamerbrief voor de volledige juridische analyse van de uitspraak. Van belang is vooral dat het Hof van Justitie EU op 5 december 2022 een ‘review’ heeft gepubliceerd met verdere verduidelijking op de uitspraak. De Kamerbrief vermeldt daarover:

Het Hof legt uit dat de uitspraak tot gevolg heeft dat het onderdeel van AMLD5, waarmee lidstaten verplicht werden elk lid van de bevolking toegang te geven tot informatie in het UBO-register, ongeldig is. Het gevolg hiervan is dat teruggevallen dient te worden op de bepaling van artikel 30, vijfde lid, onderdeel c, zoals deze luidde onder AMLD4. De consequentie hiervan is dat lidstaten er zorg voor moeten dragen dat informatie over UBO's toegankelijk is voor personen ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.