LOADING  
Fiscaal
Civiel

Wwft-Alert 2022 | 16

Wwft-Alert 2022 | 16

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Wwft-Alerts Mail a friend
Bijgewerkt tot 22 december 2022
De redactie

1 Standaardverklaring en BFT-melding bij Wwft-vragen van banken

Op NotarisNet is een modelverklaring gepubliceerd die notarissen per 1 februari 2023 kunnen gebruiken als een bank Wwft-vragen stelt over een transactie van een cliënt die via de derdengeldenrekening plaatsvindt, maar de notaris vanwege de geheimhoudingsplicht de gevraagde informatie niet kan verstrekken (zie ook Wwft-Alert 2022 | 13).

Met de verklaring verklaart de notaris kort gezegd dat het cliëntenonderzoek ten aanzien van de betreffende transactie en cliënt is afgerond en de notaris al dan niet 'aanleiding heeft om te veronderstellen dat deze transactie(s) verband kan (kunnen) houden met witwassen of financieren van terrorisme'. Laatstgenoemde maatstaf is ook letterlijk de maatstaf voor het melden van ongebruikelijke transactie bij FIU-Nederland (art. 16 Wwft jo. Bijlage 1 bij het Uitvoeringsbesluit Wwft 2018). Als de notaris invult dat er 'wel' aanleiding is, dan moet er ook zijn of worden gemeld bij FIU-Nederland.

De bank mag op de ingevulde modelverklaring vertrouwen, deze gebruiken bij en verwerken in haar Wwft-cliëntenonderzoek en verstrekken aan een toezichthouder of opsporingsdienst, als daarom wordt gevraagd. Als de notaris ervoor kiest de verklaring niet af te geven, dan kan dit voor de bank aanleiding zijn om de zakelijke relatie met de notaris te heroverwegen.
De notaris moet in ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.