LOADING  
Fiscaal
Civiel

Wettelijke gemeenschap van goederen tot en met 31-12-2017 (art. 1:94 (OUD) BW)

Wettelijke gemeenschap van goederen tot en met 31-12-2017

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Gemeenschap van goederen Mail a friend
Bijgewerkt tot 25 november 2022
mr. dr. M.R. Kremer

De wettekst zoals die luidde tot en met 31 december 2017 vindt u hier.

Voor de thans geldende wettelijke gemeenschap van goederen wordt verwezen naar de toelichting Wettelijke gemeenschap van goederen vanaf 1-1-2018.

1 Inleiding

De thans geldende regeling betreffende de wettelijke gemeenschap van goederen is in werking getreden op 1 januari 2018. Omdat vóór die datum gesloten huwelijken in het algemeen beheerst blijven door het huwelijksvermogensrecht zoals dat gold tot en met 31 december 2017, wordt in deze toelichting ingegaan op het 'oude' systeem. Het blijft van belang om kennis te hebben van het destijds geldende systeem en van de overgangsbepalingen.

2 Toepasselijkheid Titel 1.7 BW

Titel 1.7 BW (de wettelijke gemeenschap van goederen) is niet alleen van toepassing op gehuwden maar ook op geregistreerde partners. In art. 1:80b BW is dit bepaald. Titel 1.7 BW is van regelend recht: de titel is slechts toepasselijk voor zover echtgenoten/geregistreerde partners daarvan niet zijn afgeweken bij huwelijksvoorwaarden/partnerschapsvoorwaarden, art. 1:93 BW.

3 Begin en einde boedelmenging

Vanaf het ogenblik van het huwelijk vóór 2018 bestaat tussen de echtgenoten van rechtswege de wettelijke gemeenschap van goederen, tenzij door middel van huwelijksvoorwaarden daarvan is afgeweken. Bij voorhuwelijkse huwelijksvoorwaarden kan niet worden afgesproken dat de wettelijke gemeenschap pas enige tijd na de huwelijksvoltrekking begint. De oude wettelijke gemeenschap van ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.