LOADING  
Fiscaal
Civiel

Wetsvoorstel mediation

Wetsvoorstel mediation

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 3 september 2021
mr. T.F.H. Reijnen

1 Inleiding

Op 25 april 2013 heeft toenmalig Tweede Kamerlid Ard van der Steur (VVD) zijn initiatiefwetsvoorstel mediation ter consultatie gepubliceerd. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft samen met de Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat (VMSN) een werkgroep ingesteld om op het wetsvoorstel te reageren. Het wetsvoorstel beoogt mediation een volwassen plek te geven in de conflictbeslechting. Als gevolg van de benoeming van Van der Steur tot Minister van Justitie, is het wetsvoorstel ingetrokken.

De Minister voor Rechtsbescherming heeft in juni 2021 aan de Tweede Kamer laten weten dat er onvoldoende draagvlak is voor het conceptwetsvoorstel mediation dat in de informele consultatieronde is voorgelegd. Daarom heeft de Minister besloten dit wetsvoorstel niet in consultatie te brengen. In een brief aan de Tweede Kamer licht hij zijn besluit toe.

De inhoud van het conceptwetsvoorstel blijft interessant, zodat het hierna - ondanks dat het niet aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden - wordt besproken.

Het initiatiefwetsvoorstel bestond uit drie wetten:
1. Wet registermediator;
2. Wet bevordering van mediation in het burgerlijk recht;
3. Wet bevordering van mediation in het bestuursrecht.

1.1 Wat is mediation?

Mediation is een vorm van geschilbeslechting waarbij een derde, de mediator, partijen begeleidt om gezamenlijk en zelf tot een oplossing te komen voor hun onderlinge conflict. Het doel van ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.