LOADING  
Fiscaal
Civiel

Voortzetting huur na overlijden huurder (art. 7:268 BW)

Voortzetting huur na overlijden huurder

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Huur Mail a friend
Bijgewerkt tot 25 januari 2022
mr. T.F.H. Reijnen

1 Doorlopende huur voor medehuurder

Bij overlijden van de huurder zet de medehuurder de huur als huurder voort (art. 7:268 lid 1 BW). Het is mogelijk dat de medehuurder de huur niet wenst voort te zetten. De wet voorziet daarom in de mogelijkheid voor de medehuurder om de huur binnen zes maanden na het overlijden van de huurder op te zeggen.

2 Voortgezet huurrecht voor huisgenoot

Het is echter ook mogelijk dat de overleden huurder samen met iemand die geen medehuurder was in de woning een gemeenschappelijke huishouding voerde. Als dat het geval is, heeft deze huisgenoot het wettelijke recht de huur nog zes maanden voort te zetten (art. 7:268 lid 2 BW). Indien deze huisgenoot ook na deze termijn van zes maanden in de woning wil blijven wonen, zal de huisgenoot de verhuurder moeten verzoeken de huur met de huisgenoot voort te zetten. Van gemeenschappelijke huishouding is bijvoorbeeld sprake bij het delen van de kosten van levensonderhoud of de gezamenlijke aanschaf van gebruiksvoorwerpen. Het enkel delen van de voordeur is echter onvoldoende. Zo oordeelde de Hoge Raad dat de zoon die al 56 jaar bij zijn moeder woonde en zich door haar liet verzorgen, geen gemeenschappelijke huishouding met haar voerde, omdat de relatie niet wedekerig was (HR 17 januari 2014, ECLI:NL:HR:2014:93...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.