LOADING  
Fiscaal
Civiel

Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie en Wwft

Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie en Wwft

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 oktober 2022
mr. A. van Meurs

1 Inleiding

Op 12 juli 2022 is de Tijdelijke Wet transparantie turboliquidatie (Kamerstukken 36172) aangeboden aan de Tweede Kamer, nadat het wetsvoorstel in juni 2021 ter consultatie is aangeboden.
Van de mogelijkheid tot turboliquidatie wordt misbruik gemaakt: een rechtspersoon wordt leeggehaald en vervolgens (na overdracht aan een stroman) vindt een turboliquidatie plaats en de schuldeisers staan dan in de kou. (Opbrengsten uit) faillissementsfraude valt (net als andere vormen van fraude) onder de Wwft. 
De mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van de turboliquidaties wordt als faciliteit voor ondernemers beschouwd als onderdeel van het 'herstelplan na corona'. De verwachte toename van het gebruik van de ontbinding zonder baten op korte termijn draagt tevens een toename van het risico in zich van misbruik van deze regeling in het geval de rechtspersoon ophoudt te bestaan met achterlating van schulden. Het onbetaald laten van schulden kan verband houden met onrechtmatig of frauduleus handelen van bestuurders. De toename van dat risico noopt tot het treffen van (in ieder geval tijdelijke) maatregelen, zoals opgenomen in dit wetsvoorstel.
Het doel van het wetsvoorstel is om de transparantie van de turboliquidatie te vergroten, de rechtsbescherming van schuldeisers te verbeteren en misbruik ervan effectiever te bestrijden. 

2 Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie

Het wetsontwerp voert tijdelijk ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.