LOADING  
Fiscaal
Civiel

Schulden en wettelijke gemeenschap (art. 1:94 - 1:96b BW)

Schulden en wettelijke gemeenschap

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Gemeenschap van goederen Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 oktober 2022
mr. dr. M.R. Kremer

1 Schulden en wettelijke gemeenschap (gemeenschapsschulden en privéschulden)

Art. 1:96 lid 1 BW regelt de uitwinning van gemeenschapsgoederen en eigen goederen van een echtgenoot door een schuldeiser. Het vierde lid (tot 1 januari 2018: art. 1:96 lid 3 (oud) BW) betreft een vergoedingsregeling indien gemeenschapsschulden zijn voldaan met privévermogen. In bepaalde gevallen zijn art. 1:87 lid 2 en lid 3 BW van toepassing.

2 Verhaal van gemeenschapsschulden

Gemeenschapsschulden (art. 1:94 lid 7 BW (tot 1 januari art. 1:94 lid 5 BW)) kunnen zowel worden verhaald op goederen die tot de gemeenschap van goederen behoren als op goederen die behoren tot het privévermogen van de echtgenoot-debiteur (art. 1:96 lid 1 BW). Voor een in de gemeenschap gevallen schuld van een echtgenoot kunnen de eigen goederen van deze echtgenoot niet worden uitgewonnen, indien hij goederen van de gemeenschap aanwijst, die voldoende verhaal bieden. Per 1 januari 2018 is dit aanwijsrecht van art. 1:96 lid 2 BW met onmiddellijke ingang in werking getreden.

Tot 1 januari 2018 bepaalde de crediteur van een gemeenschapsschuld zelf of hij verhaal nam op het gemeenschapsvermogen of op het privévermogen van de echtgenoot-debiteur.

In geval van een schuld als bedoeld in art. 1:85 BW (gewone gang van de huishouding) heeft de crediteur maximaal verhaal. Indien art. 1:85 BW-schulden ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.