LOADING  
Fiscaal
Civiel

Schuld- en contractsoverneming (art. 6:155 - 6:159 BW)

Schuld- en contractsoverneming

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 16 januari 2020
mr. T.F.H. Reijnen

1 Inleiding

In de wet is afdeling 6.2.3 BW gewijd aan schuld- en contractsoverneming. In het hiernavolgende wordt eerst aandacht besteed aan schuldoverneming en vervolgens aan contractsoverneming. De wettelijke regeling voor contractsoverneming is slechts rudimentair geregeld in art. 6:159 BW. De regeling voor schuldoverneming is ruimer geregeld, art. 6:155 tot en met art. 6:158 BW.

2 Schuldoverneming

Een schuld gaat van de schuldenaar over op een derde, indien deze haar van de schuldenaar overneemt, aldus art. 6:155 BW. De schuldoverneming uit art. 6:155 BW, waarmee de schuldeiser, op verzoek van de oude en nieuwe debiteur, heeft ingestemd, wordt ook wel aangeduid als de voltooide schuldoverneming. Deze vorm van schuldoverneming kan worden onderscheiden van de passieve schuldoverneming. Bij deze laatste vorm van schuldoverneming, neemt de nieuwe schuldenaar een nieuwe schuld op zich. Bij de voltooide schuldoverneming is dat niet het geval, de oude schuldverhouding blijft in stand. Alleen degene die gehouden is de verplichting na te komen, is een ander. Bij de voltooide schuldoverneming is de oorspronkelijke schuldenaar na overneming van de schuld, bevrijd van zijn verplichting.
Verder wordt ook nog de onvoltooide schuldoverneming onderscheiden. Deze laatste vorm van schuldoverneming wordt ook wel aangeduid als cumulatieve schuldoverneming of versterkende schuldoverneming. In deze figuur wordt ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.