LOADING  
Fiscaal
Civiel

Risicoprofiel dossierniveau (art. 3 lid 8 en 9 Wwft)

Risicoprofiel dossierniveau

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Risicomanagement Mail a friend
Bijgewerkt tot 29 september 2020
De redactie

1 Inleiding

De Wwft kenmerkt zich door een risicogebaseerde benadering. Risicomanagement is het sleutelwoord. Op Europees niveau worden de risico’s in kaart gebracht en vastgelegd in de supranationale risicoanalyse (SNRA). Op nationaal niveau worden de risico’s in kaart gebracht en vastgelegd in een nationale risicoanalyse (NRA). Op kantoorniveau worden de risico’s in kaart gebracht en vastgelegd in een kantoorrisicoanalyse (KRA).
Tenslotte moeten ook de risico’s op dossierniveau in kaart worden gebracht en worden vastgelegd. Er wordt als het ware steeds meer ingezoomd.

Net zoals bij de SNRA, de NRA en de KRA moet in elk geval rekening gehouden worden met cliëntgebonden risico’s, risico’s verbonden aan de dienstverlening en geografische risico’s (art. 3 lid 9 Wwft). Deze risico’s resulteren in ‘het risicoprofiel van de cliënt’, dat in elk dossier moet vastliggen.

2 'Voorlopig risicoprofiel' voor cliëntenonderzoek

Het cliëntenonderzoek moet risicogebaseerd worden uitgevoerd (art. 3 lid 8 Wwft).
Het cliëntenonderzoek volgt op de oriënterende fase. Tijdens het onderzoek zal er doorgaans meer informatie bekend worden.

De informatie op basis waarvan het cliëntenonderzoek wordt uitgevoerd, bestaat dus (naast informatie van een bekende cliënt en algemene informatie) met name uit informatie die is verkregen in de oriënterende fase; zie de toelichting Fasen cliëntenonderzoek. Om het cliëntenonderzoek meteen zo volledig ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.