LOADING  
Fiscaal
Civiel

Plattelandswoning

Plattelandswoning

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Agrarisch recht Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 augustus 2021
prof. mr. J.W.A. Rheinfeld

1 Inleiding

De meeste agrarische bedrijven waren van oorsprong gezinsbedrijven en daardoor werden bij deze bedrijven ook minimaal één of soms zelfs twee bedrijfswoningen gebouwd. De bewoners werkten op het bedrijf. Deze functionele binding tussen de woning en het bijbehorende bedrijf is geleidelijk losgelaten. Er kwamen bewoners die geen enkele binding met het bedrijf hadden. Daarnaast kan een zittende bewoner de binding met het bedrijf verliezen door bijvoorbeeld de overdracht aan een opvolgende ondernemer. Deze zogenoemde 'rustende boer' bleef na de overdracht in de bedrijfswoning wonen.

In andere gevallen werd de woning verkocht aan een derde of werden de bedrijfsgebouwen verkocht. De bedrijfswoning werd daardoor afgescheiden van het bedrijf. In alle gevallen verloor de bedrijfswoning zijn oorspronkelijke functie, waardoor de feitelijke situatie afweek van het geldende bestemmingsplan. Deze voormalige bedrijfswoningen bleven namelijk opgenomen in een bestemming 'agrarische doeleinden' en kregen daardoor geen bestemming 'woondoeleinden', zoals dat bij normale burgerwoningen het geval is. Toekenning van een bestemming 'woondoeleinden' teneinde het feitelijk gebruik van deze woningen te legaliseren was niet aan de orde. De komst van burgerwoningen in het buitengebied kan immers beperkingen inhouden voor de uitbreidingsmogelijkheden van andere agrarische bedrijven in de omgeving.

Deze problematiek leverde voor gemeenten ook vaak een handhavingsachterstand op. ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.