LOADING  
Fiscaal
Civiel

Partij-akten en proces-verbaal-akten (art. 37 WNA)

Partij-akten en proces-verbaal-akten

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Notarisambt Mail a friend
Bijgewerkt tot 15 november 2021
De redactie

1 Algemeen 

De WNA kent twee soorten notariële akten: de partij-akte en de proces-verbaal-akte.

De partij-akte bevat de waarnemingen van de notaris en verklaringen van een of meer partijen. Deze verklaringen hebben dwingende bewijskracht tegenover een ieder (art. 157 lid 1 Rv), omdat de akte is opgemaakt door de notaris. Dit is de ambtelijke bewijskracht. Met de verklaring van de notaris staat het feit dat in de akte wordt vermeld bewijsrechtelijk vast. Dit wordt ook wel de formele bewijskracht genoemd. Ten aanzien van de inhoud heeft de akte materiële bewijskracht, omdat uit de verklaringen van partijen zelf volgt dat het waar is wat ze hebben verklaard (art. 157 lid 2 Rv). De akte komt tot stand door de ondertekening van de partij(en) en de notaris en de eventuele getuigen.

De proces-verbaal-akte bevat de waarnemingen van de notaris en eventuele bevestigingen daarvan door getuigen en komt tot stand door ondertekening van de akte door de notaris en de eventuele getuigen. Bevat de akte rechtsfeiten, niet zijnde wilsverklaringen, dan komt aan de verklaringen van de notaris ambtelijke bewijskracht toe. Bevat de akte rechtsfeiten bestaande uit wilsverklaringen, dan is het soort bewijskracht afhankelijk van de vraag of de akte mede wordt ondertekend door een of meer bij de inhoud belanghebbende personen. Bij ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.