LOADING  
Fiscaal
Civiel

Ontkenning moederschap (art. 1:202a - 1:202b BW)

Ontkenning moederschap

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 20 januari 2021

1 Ontkenning moederschap

De ontkenning van het moederschap ziet op de ontneming van het juridisch ouderschap van de vrouw als bedoeld in art. 1:198 lid 1 onderdeel b BW. Deze vrouw (hierna: duomoeder) wordt aangemerkt als juridisch moeder van het kind indien zij krachtens huwelijk of geregistreerd partnerschap verbonden was met de moeder van het kind uit wie het geboren is (art. 1:198 lid 1 onderdeel a BW). Naast de vereiste verbondenheid is ook de afgifte van een donorverklaring bij de geboorteaangifte van het kind vereist. Indien aan deze twee eisen is voldaan, wordt de duomoeder van rechtswege juridisch ouder. De duomoeder wordt eveneens juridisch ouder indien zij vóór het ter wereld komen van het kind is overleden én voornoemde verklaring bij de aangifte van het kind wordt overlegd (zie Ouderschap van rechtswege voor duomoeder).

Een verzoek tot gegrondverklaring van een ontkenning van het moederschap aan de Rechtbank is alleen mogelijk als de juridische duomoeder niet de biologische moeder is (art. 1:202a lid 1 aanhef BW). Heeft de duomoeder een eicel gedoneerd aan de moeder uit wie het kind is geboren, dan wordt zij als biologische moeder aangemerkt en is de ontkenning van haar moederschap niet mogelijk (TK 33032, nr 3, p. 16).

2 Verzoekers

Alleen de moeder, de duomoeder en het ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.