LOADING  
Fiscaal
Civiel

Muuropeningen en balkons nabij de erfgrens (art. 5:50 en 5:51 BW)

Muuropeningen en balkons nabij de erfgrens

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 30 juni 2020
De redactie

1 Vensters of balkons bij een naburig erf (art. 5:50 BW)

Teneinde de privacy van een eigenaar van een erf te beschermen, bepaalt de wet dat een nabuur niet binnen twee meter van de erfgrens vensters of andere muuropeningen mag hebben, noch balkons of soortgelijke werken die uitzicht geven op het erf van de buurman. Dit is anders wanneer de eigenaar van het naburige erf toestemming heeft gegeven voor het hebben van dergelijke vensters.

Daarnaast is het mogelijk dat een eigenaar krachtens een erfdienstbaarheid de bevoegdheid heeft inbreuk te maken op de regel die art. 5:50 BW geeft. Deze erfdienstbaarheid zal in de regel door vestiging zijn ontstaan, maar ook een verkrijging door verjaring is mogelijk (art. 5:72 jo 3:89 jo 3:98 BW)

Bovendien kan een eigenaar zich soms niet verzetten tegen het uitzicht dat een buurman over zijn erf heeft; dat is onder meer het geval wanneer tussen beide erven een openbare weg of openbaar vaarwater ligt of wanneer zich tussen of op de erfgrens een muur bevindt die het uitzicht over het erf van de buurman verhindert (lid 2).

Ten aanzien van de afstand (twee meter) geldt dat deze wordt gemeten rechthoekig uit de buitenkant van de muur daar, waar de opening is gemaakt, of ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.