LOADING  
Fiscaal
Civiel

Medehuur door echtgenoot of geregistreerde partner (art. 7:266 BW)

Medehuur door echtgenoot of geregistreerde partner

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Huur Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 januari 2021
mr. T.F.H. Reijnen

De echtgenoot of de geregistreerde partner die zijn hoofdverblijf in het gehuurde heeft, is van rechtswege medehuurder. Er hoeft dus geen toestemming aan de verhuurder te worden gevraagd. Het maakt hierbij niet uit of de huurovereenkomst voor of na het aangaan van het huwelijk of het geregistreerde partnerschap is aangegaan. Dit is van groot belang voor de andere echtgenoot of geregistreerd partner, omdat hierdoor bij overlijden van de (oorspronkelijke) huurder, de andere echtgenoot van rechtswege de huurovereenkomst voortzet (art. 7:266 lid 3 BW).

Uit de jurisprudentie is een geval bekend waarin de verhuurder erin slaagde de toepassing van art. 7:266 lid 1 BW te voorkomen. Het betrof een geval waarvan de rechter oordeelde dat het geregistreerd partnerschap een schijnhandeling was uitsluitend aangegaan om de partner in de positie van medehuurder te brengen. De redelijkheid en billijkheid verzette zich in dit geval tegen het medehuurderschap van de geregistreerde partner (Rb Amsterdam 4 juni 2006, nr C/13/540279 / KG ZA 13-472, ECLI:NL:RBAMS:2013:3909).

Omdat het medehuurderschap is gekoppeld aan het hebben van het hoofdverblijf in de woning, eindigt het medehuurderschap als de medehuurder niet langer zijn hoofdverblijf heeft in de woning. Dit is slechts anders als de medehuurder niet langer zijn hoofdverblijf heeft in ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.