LOADING  
Fiscaal
Civiel

Legal Entity Identifier (LEI)

Legal Entity Identifier (LEI)

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 15 juni 2021
De redactie

Legal Entity Identifier (LEI)

Per 1 juli 2021 moet iedere onderneming of rechtspersoon een 'Legal Entity Indentifier' (LEI) hebben voor het doen van aan- en verkooptransacties op de beurs. Deze regeling is opgenomen in een wijziging van de Handelsregisterwet (Stb. 2019, 280) en houdt onder meer in dat banken en pensioenfondsen verplicht zijn de LEI te vermelden van de betrokken juridische entiteiten bij een financiële transactie, en hierover te rapporteren aan de AFM. Daarnaast moeten handelsplatformen de LEI van de uitgevende instelling meesturen met de Instrumenten Referentie Data die zij aan de AFM sturen. 

In Nederland worden de LEI's uitgegeven door de Kamer van Koophandel dan wel door een andere tot uitgifte van de LEI geaccrediteerde instelling. De LEI-identificatiecode dient bij het Handelsregister te worden ingeschreven. 

Met de introductie van de LEI wordt het in de toekomst mogelijk de contractspartijen van transacties op de financiële markten wereldwijd te identificeren. Het uiteindelijke doel is om financiële risico's beter te beheersen. De LEI komt uit de koker van de G-20.

In de dagelijkse praktijk zal een notaris niet snel met een LEI te maken krijgen. Raadpleeg voor algemene informatie over de LEI de website www.gleif.org.

...

Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.