LOADING  
Fiscaal
Civiel

Totstandkoming overeenkomsten (art. 6:217 BW - art. 6:227c BW)

Totstandkoming overeenkomsten

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 augustus 2021
De redactie

1 Inleiding

Titel 6.5.2 BW regelt de totstandkoming van overeenkomsten. Een overeenkomst komt tot stand door een aanbod en de aanvaarding daarvan, art. 6:217 BW. De overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling waarop de bepalingen van Titel 3.2 BW van toepassing zijn. Voor de totstandkoming van de overeenkomst moet overeenstemming bestaan tussen de wilsverklaringen van de partijen. Artt. 6:226-230 BW houden nietigheids- en vernietigbaarheidsgronden in ter aanvulling op Titel 3.2 BW. De artt. 6:227a-227c BW regelen de totstandkoming van overeenkomsten langs de elektronische weg. 

2 Aanbod en aanvaarding

De wilsovereenstemming door partijen wordt bereikt door een aanbod van de ene partij en een aanvaarding daarvan van de andere partij. Het aanbod is gericht aan de partij die aanvaardt en de aanvaarding is gericht aan de partij die aanbiedt. Het aanbieden en aanvaarden zijn eenzijdig gerichte rechtshandelingen. Het aanbieden en aanvaarden zijn dus wilsverklaringen, die vormvrij kunnen geschieden (art. 3:37 lid 1 BW), voorzover de wet niet anders bepaalt, zoals onder omstandigheden bij de overeenkomst van koop van een woning, art. 7:2 BW.  

3 Aanbod

Het aanbod is een rechtshandeling waarop de bepalingen van Titel 3.2 BW van toepassing zijn. Een definitie van het begrip 'aanbod' kent de wet niet. Art. 14 Weens Koopverdrag biedt een definitie van het begrip 'aanbod' dat ook bruikbaar is ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.