LOADING  
Fiscaal
Civiel

Uiterste wilsbeschikkingen bij minderjarigheid en curatele (art. 4:55 BW)

Uiterste wilsbeschikkingen bij minderjarigheid en curatele

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 november 2021
De redactie

1 Algemeen

Handelingsbekwamen en minderjarigen die de 16-jarige leeftijd hebben bereikt, kunnen uiterste wilsbeschikkingen maken. Dat geldt ook voor degenen die op een andere grond dan hun lichamelijke of geestelijke toestand onder curatele zijn gesteld (art. 4:55 lid 1 BW).
Degenen die op grond van hun lichamelijke of geestelijke toestand onder curatele zijn gesteld, kunnen slechts met toestemming van de Kantonrechter uiterste wilsbeschikkingen maken.

De bekwaamheid voor het maken van uiterste wilsbeschikkingen wordt beoordeeld naar het moment dat de beschikking wordt gemaakt (art. 4:55 lid 3 BW).

Een door een onbekwame gemaakte uiterste wilsbeschikking is nietig. Art. 3:32 lid 2 BW verklaart een niet tot een of meer personen gerichte rechtshandeling (eenzijdige rechtsthandeling) verricht door een onbekwame namelijk nietig. Een uiterste wilsbeschikking is een niet tot een of meer bepaalde personen gerichte rechtshandeling. Zie in dit kader ook art. 3:34 BW, op grond waarvan een uiterste wilsbeschikking die is gemaakt door een persoon die op het moment van testeren wilsonbekwaam was vanwege een geestelijke stoornis, nietig is.  

Een failliet is niet onbekwaam; hij kan een uiterste wilsbeschikking maken.

2 Testeren in geval van curatele

Is een persoon onder curatele gesteld wegens zijn lichamelijke of geestelijke toestand, dan dient de Kantonrechter - in verband met het verlenen van ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.