LOADING  
Fiscaal
Civiel

Grensbedrag Nationale Hypotheek Garantie (art. 3:260 BW)

Grensbedrag Nationale Hypotheek Garantie

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Hypotheek Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 januari 2022
De redactie

1 Algemeen

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft een particuliere woningeigenaar een vangnet als door omstandigheden de hypotheek niet meer kan worden betaald of als een restschuld overblijft na de verkoop van het huis. De NHG is een garantie op hypotheken voor koopwoningen met een koopprijs tot de gemiddelde huizenprijs. Aan deze gemiddelde huizenprijs heeft de NHG een kostengrens gekoppeld. Ieder die een woning koopt onder de kostengrens, kan een hypotheeklening met NHG sluiten.

2 Kostengrens

De kostengrens is vastgesteld op € 355.000 (cijfers 2022). Het maximale bedrag dat mag worden gefinancierd met een NHG-lening voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen, bedraagt in het jaar 2022 aldus € 355.000.

In gevallen dat de koopprijs lager is dan de waarde van de woning, kan tot maximaal 6% van de bijkomende kosten worden meegefinancierd. Indien de bestaande woning vrij op naam wordt aangekocht, dient de koopsom kosten koper te worden herberekend. De koopsom kosten koper is 97% van de koopsom vrij op naam.

Voor woningen met energiebesparende voorzieningen, kan meer geleend worden onder NHG. In 2022 is voor het meefinancieren van energiebesparende maatregelen een hogere NHG-grens van € 376.300 van toepassing. Alles boven de grens van € 355.000 moet dan worden gebruikt voor energiebesparende maatregelen.    

De premie voor ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.