LOADING  
Fiscaal
Civiel

Crowdfunding

Crowdfunding

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 27 oktober 2021
De redactie

1 Inleiding

Crowdfunding is een financieringsvorm waarbij een geldvrager geld verkrijgt door middel van publieksfinanciering. De financiering van nieuwe bedrijfsactiviteiten door middel van crowdfunding wint gestaag terrein. Bij crowdfunding zijn drie partijen betrokken: de geldgevers ('crowd'), de geldvragers en het platform. Diverse platforms bieden hun diensten aan bij het verkrijgen van financieringen voor bedrijven. Crowdfunding platforms zijn veelal zuivere loketinstellingen die niet voor de ANBI-status in aanmerking komen (zie in dit kader ook Beleidsnotities Belastingdienst inzake loketinstellingen en crowdfunding). 

2 Vormen van crowdfunding

Crowdfunding kent verschillende verschijningsvormen en variaties.

2.1 Donatie

Donateurs kunnen geld doneren aan een goed doel of startend bedrijf - uit liefdadigheid. Bij donatie ontvangt de geldgever geen tegenprestatie.  Bij het doneren van geld is de ontvanger – wanneer de donatie meer bedraagt dan de voor hem geldende schenkvrijstelling – schenkbelasting verschuldigd. Dit is anders wanneer de ontvanger van de crowdfundingdonatie een ANBI-status heeft (art. 33 sub 4 SW).

2.2 Beloning (reward based crowdfunding)

Financiers kunnen hun geld doneren in ruil voor een kleine (niet-financiële) tegenprestatie/beloning, bijvoorbeeld een product.

2.3 Lening (loan based crowdfunding)

Bij loan based crowdfunding (de meest gebruikte vorm van crowdfunding) lenen investeerders hun geld aan de geldvragers met rente als compensatie.

2.4 Aandelen (equity based crowdfunding)

Bij deze variant kunnen investeerders het bedrijf dat zij steunen, financieren in ruil ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.