LOADING  
Fiscaal
Civiel

Code Sociale Ondernemingen en maatschappelijke BV

Code Sociale Ondernemingen en maatschappelijke BV

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 april 2021
mr. K.H.J. Flink

1 Een nieuw predikaat, de sociale onderneming

Op 1 juli 2017 is de Code Sociale Ondernemingen gepubliceerd. Verschillende partijen, begaan met sociaal ondernemerschap, hebben overleg gevoerd met deze code als uitkomst. 

1.1 Wat is een sociale onderneming?

Een sociale onderneming levert net als elke andere onderneming een product of dienst en heeft een verdienmodel, maar manifesteert zich daarnaast als actief maatschappelijk betrokken, bijvoorbeeld door vroegtijdige schoolverlaters een kans te bieden of zich volledig te richten op duurzame processen. Geld verdienen is niet het hoofddoel, het is een middel om maatschappelijke meerwaarde te bereiken.

1.2 Hoe werkt de Code Sociale Ondernemingen?

De code geldt op vrijwillige basis. Ondernemingen die de uitgangspunten van de code onderschrijven kunnen zich registreren in het Register Sociale Ondernemingen. De code is gestoeld op vijf principes. Door middel van collegiale toetsing - tussen geregistreerde ondernemers onderling - wordt bezien of de betreffende onderneming zich (nog) aan deze vijf principes houdt.
Ter verduidelijking is ook een Toelichting op de Code Sociale Ondernemingen beschikbaar.

De praktijk zal leren of de kwalificatie van 'sociale onderneming' een rol zal spelen bij het verkrijgen van opdrachten.

In mei 2019 heeft de ministerraad besloten een onderzoek te starten naar de haalbaarheid van een nieuwe rechtsvorm voor sociale ondernemingen (lees hier het nieuwsbericht). Het invoeren van een nieuwe (variant van een) ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.
Voor (voltijd)studenten is een abonnement gratis.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.