LOADING  
Fiscaal
Civiel

Conservatoir beslag (Art. 700 - 770c Rv)

Conservatoir beslag

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Beslag Mail a friend
Bijgewerkt tot 9 september 2022
mr. S.M.J. Jongen-Schutgens

1 Algemeen

Op alle vermogensbestanddelen van een debiteur kan beslag worden gelegd. Het is een ingrijpende maatregel, aangezien met een beslag iemand uiteindelijk de beschikking over een recht of zaak kan worden ontnomen ten behoeve van een crediteur of, indien het een strafrechtelijk beslag is, ten behoeve van de maatschappij. Het is dus geen doel op zich, maar een middel voor een crediteur om hetgeen te verkrijgen waarop hij recht meent te hebben, te weten het betreffende beslagobject zelf danwel voldoening van zijn vordering door uitwinning van het betreffende beslagobject. Het belangrijkste gevolg van een beslag is dat het blokkerende werking heeft, waardoor de beslagene ten opzichte van de beslaglegger niet meer vrijelijk over het beslagen goed kan beschikken, aangezien een vervreemding, bezwaring, onderbewindstelling of verhuring van de zaak niet aan de beslaglegger kan worden tegengeworpen (zie hoofdstuk 6).

Wie werkzaam is in de notariële vastgoedpraktijk zal kunnen beamen dat het helaas bijna onvermijdelijk is dat je op een bepaald moment met een beslag wordt geconfronteerd. Vaak wordt in zo’n geval beslag gelegd op de over te dragen onroerende zaak. Een beslag kan echter ook onder de notaris of onder de koper worden gelegd. Waar moet je in zo’n geval op letten ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.