LOADING  
Fiscaal
Civiel

Algemene bepalingen boek 1 BW (art. 1:1 - 1:3 BW)

Algemene bepalingen boek 1 BW

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Samengestelde gezinnen Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 juli 2021
De redactie

1 Burgerlijke rechten (art. 1:1 BW)

In art. 1:1 lid 1 BW wordt beschreven wie vrij en bevoegd zijn tot het genot van burgerlijke rechten. Dit zijn alle personen die zich in Nederland bevinden. Met Nederland wordt het geografische begrip bedoeld. Bij Nederlandse schepen of vliegtuigen die zich buiten Nederland bevinden, moet extra goed opgelet worden. Doorgaans is het zo dat ook in die gevallen de aanwezige personen vrij en bevoegd zijn tot het genot van burgerlijke rechten, maar vanzelfsprekend is dit niet. Buitenlandse personen, asielzoekers en vluchtelingen die zich in Nederland bevinden, hebben op grond van dit artikel dezelfde rechten als Nederlanders. Door vele bestuursrechtelijke bepalingen wordt art. 1:1 lid 1 BW voor de eerstbedoelde personen beperkt tot de subjectieve rechten en plichten die eenieder heeft op grond van art. 1 Gw.

In art. 1:1 lid 2 BW is het verbod van persoonlijke dienstbaarheden geformuleerd. Persoonlijke dienstbaarheden hebben het gevolg dat iemand de rechtsbevoegdheid over zichzelf verliest. Dit is bijvoorbeeld het geval bij slavernij, horigheid of lijfeigenschap. Een arbeidsovereenkomst valt buiten het bereik van art. 1:1 lid 2 BW. Ook de gevangenisstraf en de taakstraf vallen buiten het bereik van het verbod. 

2 Ongeboren kind (art. 1:2 BW)

Binnen het Nederlandse rechtsstelsel geldt het ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.