LOADING  
Fiscaal
Civiel

Algemeen NV (art. 2:64 BW)

Algemeen NV

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Naamloze vennootschap Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 november 2021
mr. T.F.H. Reijnen

1 Inleiding

Een naamloze vennootschap (NV) is een rechtspersoon met een in aandelen verdeeld maatschappelijk kapitaal (art. 2:64 lid 1 BW). Ondanks dat het een 'naamloze' vennootschap is met een openbaar karakter is vanaf 1 januari 2020 de hoofdregel dat aandelen op naam worden uitgegeven. Toonderaandelen zijn alleen nog toegestaan als deze in bewaring zijn gegeven aan het centraal instituut of een intermediair als bedoeld in art. 1 Wet giraal effectenverkeer. Dit vloeit voort uit de Wet omzetting aandelen aan toonder (Kamerstukken 34930). Deze wet moet financiering van terrorisme, belastingontduiking en witwassen tegengaan.

2 Wet omzetting aandelen aan toonder

Aandelen aan toonder kunnen sinds 1 januari 2021 alleen nog worden verhandeld via een effectenrekening bij een intermediair in de zin van art. 1 Wet giraal effectenverkeer, zoals een bank of een beleggingsonderneming. De effectenrekening staat op naam, zodat anonieme overdracht van aandelen niet langer mogelijk is. De wet verplichtte NV's uiterlijk op 31 december 2019 door een statutenwijziging aandelen aan toonder op naam te zetten voor zover deze aandelen niet in bewaring zijn gegeven aan het centaal instituut (Nederlands Centraal Instituut voor Giraal Effectenverkeer B.V.) of een intermediair.
Aandelen aan toonder die op 1 januari 2020 niet in bewaring zijn gegeven of op naam zijn gesteld door de vennootschap, luiden vanaf die datum van rechtswege ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.