LOADING  
Fiscaal
Civiel

Aansprakelijkheid voor kosten van de huishouding (art. 1:85 - 1:86 BW)

Aansprakelijkheid voor kosten van de huishouding

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 november 2022
mr. dr. M.R. Kremer

1 Hoofdelijke aansprakelijkheid kosten huishouding (art. 1:85 BW)

Art. 1:85 BW breidt de aansprakelijkheid uit voor verbintenissen aangegaan door echtgenoten/geregistreerde partners ten behoeve van de gewone gang van de huishouding. Beide echtgenoten/geregistreerde partners zijn daarvoor hoofdelijk aansprakelijk (voor het geheel). Niet alle uitgaven die onder art. 1:84 BW vallen, behoren tevens tot de gewone gang van de huishouding in de zin van art. 1:85 BW. Voor de toepasselijkheid van art. 1:85 BW zijn niet alleen beslissend de leefomstandigheden van echtgenoten/geregistreerde partners maar ook of de wederpartij heeft mogen aannemen dat zij de uitgave daartoe rekenden. De wederpartij mag afgaan op de opgewekte schijn.
Art. 1:85 BW geldt niet in geval van scheiding van tafel en bed (art. 1:92a BW). Wonen de echtgenoten/geregistreerde partners om andere redenen gescheiden, dan blijft art. 1:85 BW toepasselijk. In dat geval staat de mogelijkheid van art. 1:86 BW open, zie hierna. Art. 1:85 BW is niet analoog toepasselijk op ongehuwd samenwonenden.
De praktische betekenis van art. 1:85 BW is beperkt: uitgaven voor de gewone gang van de huishouding worden doorgaans contant of via pinbetaling voldaan.

Hoofdelijke aansprakelijkheid biedt de wederpartij ruimere verhaalsmogelijkheden. Hij kan verhaal nemen op zowel de privévermogens van beide echtgenoten/geregistreerde partners afzonderlijk als op ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.